Tuesday, April 1, 2008

It's tax time!!!

It's income tax time!!! Every year, around this time lah orang mula sibuk pasal income tax. Those yg dah start guna E-Filing, baru nak tercari2 maner Digicert from previous tax. Those yg masih guna borang, dok tercari2 kat maner la borang yg LHDN hantar few months ago. Towards end of April, website LHDN pun boleh jadi slow.


For us, this year is our 3rd year using E-Filing. Senang banyak guna E-Filing nie, takyah nak calculate sendiri :D Tambah lak tahun nie berada di US, dgn E-Filing tak yah kisah la berada di mana2 pun, asal ader internet. Kami dah siap dah pun isi cukai taksiran 2007. Tapi belum submit, masih cuba percayakan diri sendiri jumlah cukai yg perlu dibayar tu. Adusss!!!


Next year boleh lega sket la kot coz sorang jek yg bergaji. Sorang lagi tak bergaji for 1 year. Boleh letak semua tanggungan kat satu form jek. So aper lagi korang??? dah mula kira cukai ke?

Laman web rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) - http://www.hasil.org.my

9 comments:

Joey aka Rizal said...

Kalau macam kita nie, dapat allowances and gaji, nak cakap aper yek income kita. Anyways, aku tak sure lah aku punya id for efilling.

together-gather said...

joey, kalau ko dah ader digicert from last year, ko cuma guna IC no. and password je.

Joey aka Rizal said...

Hmmm, digicert? Digimon aku ingat lah, dapat free masa beli happy meal kat mcd, nanti lah aku try. Not sure lah....

~ayoi~ said...

Joey: Kalau kau pernah buat your income tax previously using the eFiling system, you should've the Digicert with you. Kalau kau guna the same laptop dulu dan sekarang lagi la senang. Tapi kalau dah tak ada tu, another 4 years baru kau buat balik lepas balik M'sia.

Jgn sebut McD. Sedih tau, McD belakang rumah ni kena runtuh sebab nak buat a bigger McD. Now ni, no Fillet o Fish within walking area.

Anonymous said...

Ayoi, aku dah ada digicert dr last year tp skang dah pakai laptop yang lain. Boleh ke? Tapi aku bawak la semua details yang ada.. aku tak isi lg pasal belum dpt penyata pendapatan tahunan tu lagik.

Penggajian tuh campur elaun memangku sekali apa sumer eh? apa elaun yg tak kena cukai?

Thanks, zaza.

together-gather said...

zaza, kalau dah pakai laptop lain pun boleh asalkan digicert from last year tu dah diimport to your IE.

biler u dpt your penyata, dlm tu dah diasingkan elaun maner yg tak dikenakan cukai. selain dr tu, semua kena cukai.

Anonymous said...

alamak, macam mana nak import pi IE tu.. huhu.. rasanya dah selamat dah laptop lama tu reformat.

sebab details semua ada, kalau isi ja kat website dia tu boleh tak?

Sorry la, banyak pulak soalan. Huhu

Thank u. Zaza

* masih menunggu penyata pendapatan tahunan

together-gather said...

zaza, why not u cuba je login kat E-Filing tu. or semak ur sijil digital kat link yg disediakan. kalau ader, kira boleh la kot ;)

Anonymous said...

hehhe...
ok..ok..
malas nak login lagi sebab penyata tu belum dapat2 lagi.

-zaza

Related Posts with Thumbnails