Tuesday, March 25, 2008

Washington DC National Zoo

Saturday morning in DC was a very fine day. The weather was nice but with some gusty wind. It all started with the guys went out for a soccer game (kat US kena refer as soccer, kalau sebut football orang ingat American Football pulak) at the nearby field. There are around 10 of Malaysian guys were playing soccer that day. Main tak seberapa, penat je lebih. Siap ada sesi fotografi. Macam professional players la pulak. After the soccer game everyone heads to the house yang kami menumpang ni. Our friend, Afdal hosted breakfast after game. Guess what we had for breakfast? Nasi lemak. Hehehe... Baru burn 1 kg, tambah balik 3 kg. Anyways, it was a good one. Thank you ladies for preparing the excellent breakfast. All in all, it was good. The soccer, the nasi lemak and the get to know session.




Somewhere around late afternoon after freshen-up, we've get ourselves ready for a trip to the Washington DC National Zoo. The National Zoo dengan Vienna, VA ni takla jauh sangat. It tooks us around 20 minutes to go there. Petang tu cuma kami dengan Afdal and his 1st son, Ilhan je yang ikut. Nak bawak semua tak muat kereta. Afdal actually tengah tunggu kereta yang dia order tapi tak sampai. Nak sewa kereta minggu tu dah tak sempat. So kami je la yang pegi National Zoo tu. On the way there, we stopped by at the Embassy. Ambik gambar kat pintu depan Embassy je pun. After that kami teruskan perjalanan ke National Zoo yang dah tak jauh dari situ.




The National Zoo is free for public. Cuma bayar parking je la. Tapi parking usd4.oo per hour. Ramai jugak orang petang tu. Maybe pasal cuti Easter kot, so orang ambik kesempatan bawak family jalan-jalan. Everything starts well masa kami sampai. The weather was nice, tapi sejuk sikit since angin kuat. Tapi lepas tu hujan turun renyai2. Nasib baik zoo nie kebanyakan animalnyer indoor, dpt gak la berteduh sambil tgk animal.



Later at night ader jemputan makan2 at Lt. Kol. Hisham's house. Dia ni Assistant Defense Attache (ADA) kat sini. He hosted a makan2 sempena menyambut org baru sampai and org yg dah nak balik. Ramai gak mlm tu. Berkesempatan la kami berkenalan dengan warga Malaysia yang ada di DC ni. Ada jugak orang DC ni yang kenal warga Malaysia kat West Haven. Even ada yang pernah makan kat Warong Selera. What a small world. By the time balik rumah semua dah penat. Kena cukup rehat. Esok nak jalan jauh balik ke West Haven. Another long hours of driving.

Kami ambik kesempatan ni nak ucap terima kasih kat tuan rumah, Afdal, Salwa, Imah and the boys sebab sudi bagi kami tumpang rumah throughout our stay in DC and for supplies of groceries. Rumah korang lawa la. Harith kirim salam kat Ilhan dan Arfan. Hehehe...

Suhaimi @ Aca and Tini (both orang Keramat tu), Zaki and the rest yang tak tersebut nama, thank you a lot for the kind hospitality. You guys really have a good community there. Ada rezeki kami datang DC lagi, and in case any of you guys plan to come this area, let us know.

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh kami menumpang mandi,
Kalau ada umur yang panjang,
Lain kali jumpa lagi.

10 comments:

AIH DC said...

Bro,

The pleasure is always ours. Please do come again. You have a lovely boy bro...

Nice blog.

~ayoi~ said...

AIH DC: TQ again for the hospitality. Salam to all in DC, especially your family. Your boys are great too.

Please drop by our blog again.

Gambar bola mana?

AIH CT

iXa said...

ada sorang peserta america's next top model cycle 9 nama victoria (eliminated round 3) dia blajaq kat univ west haven gak.

azrey said...

you're tagged ya.

Joey aka Rizal said...

Wow,

Ko networking mmg power lah brader.
So puas lah berjalan, bagus lah tu.
But tak sangka ko tere berpantun ..yek

~ayoi~ said...

Ixa: Bila tgk profile, mmg Victoria tu satu Uni dgn Balong. Nanti cari dia yg mana satu.

azrey: Malas la nak buat. Nanti kitorang buat satu blog baru khas utk tag aje.

Joey: Mana ada networking power. Biasa je. Cuma bila ada orang kenal tu, save budget accomodation and masa.

Part pantun tu pulak, tu bukan pantun common ke? Tapi FYI, aku dulu pernah masuk Pesta Pantun peringkat Wilayah Persekutuan. Hehehe. Tak nak la eksyen.

Mohd Shazly Khan said...

hey buddy..
great site. you'll hear from me soon, got a trip planned sometime mid this year to DC. Will call/mail u first for sure. Nice pix by the way and your kids looking great.

Eh when you and Afdal when stand together reminds me of one Tan Sam Guan and your En Hamzah once upon a time. :P

U take care.

marjan said...

Kat zoo nie ada bird apa erk? :)

zatil said...

marjan: luper la... mmg ader byk bird, tapi harith tak minat nak tgk :P

~ayoi~ said...

Shazly: TQ for visiting. Kalau dah plan tu jadi, just shoot us an email.

You still remember the incident beteen En Hamzah and Mr Tan, huh. That was years ago. And you mentioned it, makes me missed Mr Tan's "ubat". Hehehe

Related Posts with Thumbnails