Tuesday, April 8, 2008

Bila Musim Berubah

Without we even realizing it, it has been Spring already. We hardly can tell the differences since area New England ni sememangnya keadaan selalu je sejuk. Even though dah masuk Spring, the temperature never goes above 60 degrees Fahrenheit or kalau dalam Celcius around 15 degrees je. Tapi ni dah kira cukup panas dah untuk kami sepanjang kami tinggal kat sini. Kadang yang buat sejuk tu is the gusty wind. If you're reading this Joey, kami tak tau la kalau area kau tu still sejuk lagi ke tak. As we said, tunggu kurang sejuk baru nak naik tempat kau.

Masuk musim Spring, maksudnya masuk la new Trimester. University of New Haven ni guna Trimester system. Which means that each Trimester ada dalam 3 bulan je, and it coincide with the seasons too. Just imagine, baru je masuk kelas sebulan setengah dah masuk mid term exam. Dah la Graduate classes ni we are expected to be ready prior to classes. The classes was more on facilitating discussions based on the required readings. Sometimes it turns out into a debate dalam class. I have no reservations on that, I even enjoyed the classes. So far, Alhamdulillah I made through my first trimester; Winter 2008, here with a result yang agak menyenangkan hati.

Spring 2008 ni, I'll be taking another 9 credit hours or equivalent to 3 subjects. Nasib baik this trimester semua electives subjects. Nak kata padat sangat jadual, tak jugak. Nak kata sikit sangat 3 subject pun, tak jugak. Basically 3 subjects for a trimester is just nice for a Trimester system. Tapi boleh tahan heavy jugak la subject yang diambik ni. Harapnya boleh bawak la this trimester dengan jayanya.

Academic Period :Spring 2008 Trimester
NSP611(01) : NSP Situational Evaluation and Failure Analysis Models
NSP613(01) : NSP Issues in Research and Policy Analysis
NSP644(01) : Cross-Impact Analysis: National Security Future Issues

Bila kira balik, exactly ada setahun je lagi kami kat sini. InsyaAllah kalau semua berjalan lancar, around this time kami dah sampai balik ke Malaysia. Rasa macam suntuk je masa. Harap semuanya berjalan lancar, and sempat la kami berjalan kat US ni.

6 comments:

Joey aka Rizal said...

Its warm here too. highest hari tu about 50. But i can walk out using a t-shirt lah skrg.....

zatil said...

sini tak boleh lagi la joey nak selamba keluar dgn t-shirt je. nak kata kami je yg tak tahan, tgk org sini pun masih berjaket bila keluar rumah.

tapi at least sometimes dah boleh pakai sweater je kat luar. maybe jugak sbb kami nie dkt sgt dgn laut kot, so angin agak kuat sikit.

Joey aka Rizal said...

Zatil,

Hari nie panas gila. So I think summer sini teruk gak lah. Today i missed class sebab semalam panas tak leh tido. So bila tertido, overshoot lak. But in anycase, when you do decide to come for the summer, bring lotion gak, cause the weather looks like hot and dry. Keluar tadi matahari dia mengigit gak lah....

Anonymous said...

ayoi, best la ko setiap trimester tukar subjek.
sistem kat sini, kena bawak keempat2 paper aku ambik untuk trimester 1 dan juga 2. huhu

ko kena buat thesis apa sumer gak ke? or exam ja?

aku kat sini pun suhu sejukk... 10-12C, dok tunggu nak masuk winter.huhu

btw, ko guna YM/ Gtalk? apa id ko?

-zaza

JuSh said...

ayoi/kak zatil,

apa benar ada wat shipment US-Malaysia?I loikeeee..hehe.any YM ID?leh la borak2.

~ayoi~ said...

Joey: Points taken. Kalau kami nak dtg tempat kau, kami bawak lotion byk2.

Zaza: US sistem ni mmg mcm tu. Dari Undergrad sampai la Post Grad (sini PostGrad = PhD), every sem tukar subject melainkan kena repeat. Normally final exam cuma 30-40% dari total course. Balance tu ada term papers, presentation dan in class discussion.

Jush / Zaza: aku dah add korang punya YM ID.

Related Posts with Thumbnails