Wednesday, April 16, 2008

Needs and Wants

Kat US ni banyak gak la gadgets yang best and up-to-date. Harga pulak kira reasonable and even cheaper kalau nak compare dengan the one that we have in Malaysia. Its kinda cheap actually, but the thoughts of spending the allowances for those gadgets, not really a good move. Better spend the money elsewhere.

Some of the gadgets ni sebelum beli rasa macam best je kalau dapat, tapi bila dah ada, takut tak fully utilize. For instance, game console mcm Nintendo Wii or PS3, takut before beli berangan je nak main. Bila dah beli nanti, tak de time nak main, or even worse, asyik main sampai tak buat keja lain. Either options are bad, I know.

This dilemma reminds me the Psychology 101 class during Undergrad years, the dilemma is actually a conflict to fulfill your needs and wants. Even though, I never enjoyed the class due to the lecturer, but it suddenly does make some sensed. Needs are the those requirements to fulfill the basic necessity of life; clothes, shelter and foods. In contrast to the wants, its for of fulfillment of the desire. What ever it is, its all falls back to the basic. Bak kata pepatah Melayu, "Ukurlah baju di badan sendiri". Its almost true in respect to the peribahasa, lagipun buat apa ukur baju untuk orang lain pakai.

Among my wishlist are as follows:

1. Nintendo Wii or PS3 - both at the range of $300

2. GPS Navigator - around $200 *dah ader dlm e90. just need to purchase navigation function, peta leh download free
3. HDTV - around $500
4. iPhone - 2 options ($399 - 8Gb or $499 16Gb)

5. Taylormade R7 golf set - around $399
6. Prince O3 Hybrid Hornet Tennis Racquect - $99


Side notes: Selection handphones kat US sangat la tak best. Not like the wide range of selections macam yang kita ada kat Malaysia. Sini handphones semua basic, kalau nak extra features pun cuma ada Blackberry and iPhone je la.

I'm sure the other half of together-gather pun ada her own wishlist...

10 comments:

Anonymous said...

Ayoi,
aku nak amazon kindle. huhu

sib baik la kat sini tak de benda sngt nak shopping.. dan ya.. pilihan handphone dan juga perkakasan komputer di sini sunggoh la 3 tahun lepas dari Malaysia... huhu

-zaza

D said...

abg ayoi,

inspector gadget ada tak? huhu..

Joey aka Rizal said...

Ayoi: Aku dah return dah aku punya want, 3G navigator....hehehe, apparently, after the mental conflict of needs and wants, needs prevailed...aper nak buat, we got to eat right...

the cheeky wife said...

nintendo wii - done
gps - done

gps tuh sgt berguna weh kalau nak buat roadtrip....co-pilot leh dok relax

~ayoi~ said...

Zaza: Bestkan kindle tu. Tapi aku tak masuk dlm list sebab tau takkan guna. Pasal komputer, sini mmg canggih. Dok berkenan dgn Alienware, tapi tak masuk list sebab mahal sangat. Handphones? Hopeless.

D: Apa benda yg kau merepek ni? Hehehe. Tapi kalau jumpa, nanti abang kau ni kim salam kat dia.

~ayoi~ said...

Joey: very true.. As we talk over this over YM, perut kena isi dulu. I've returned my before even trying to use it.

Cik Pah: Good for you. Tambah semangat Mr Evil kau yea?

Note: My current handphone dah mmg ada GPS capability, map semua dah dload, tapi navigation function je tgh teragak-agak nak activate ke tak ni... another needs vs wants dilemma

Alfian_Troxion said...

Hehehe... mmg dilemma wahai Ayoi :)

weh, ko skang kat US buat apa? Ni aku baru terjumpa kau... nak gak tau update :) PhD ka? dalam bidang apa? arigato

~ayoi~ said...

Alfian: Aku takla sehebat kau buat Permenant Head Damage (PhD). Aku sekadar Master je dulu. Kalau ada rezeki akan upgrade di kemudian hari. Bidang apa? Baca la posting ku yg lalu.

Kamsahamnida..

Alifah said...

ayoi,
aku pun cadang nak beli ps3 gak...tapi psp pun mcm terasa nak beli...which one is better ek?

~ayoi~ said...

Alif: PS3 vs PSP? PS3 kau main kat rumah je. PSP boleh bawak jalan2. Main PSP masa dlm tren tgh tunggu kat bank. Kalau aku, aku beli both. Hehehe.

Aku dah ada PSP dah. Next either PS3 or Wii la kot... Dilemma dilemma...

Related Posts with Thumbnails