Monday, October 13, 2008

Sambutan Aidilfitri 2008

Kami kat sini raya sehari awal dari Malaysia, on Sept 30. Sehari sebelum raya kami dpt sms dari kawan2 kat sini katanya New Haven Islamic Center declare raya on Sept 30. Dpt sms tu pun dah agak lewat ptg around pukul 4.00. Nasib baik la kami dah beli segala keperluan groceries yg patut utk prepare juadah pagi raya. So, dari ptg tu, mula la mrs mama sibuk di dapur masak rendang ayam buat pertama kalinya.


Patutnyer hari Isnin tu just nak prepare semua ingredients je la... blend siap2 aper yg patut. Alih2 kena masak terus... Menu takde variety maner... setakat rendang ayam dan nasi impit kuah kacang. Ader gak plan nak masak pulut, tapi tak sempat. So pulut tu malam esoknyer baru buat.

Solat raya tahun ni buat kat Coxe Cage, Yale Uni. It's an indoor stadium yg cukup besar utk tampung jemaah yg ramai pd pagi tu. Even though earlier solat raya patut mula around 7.45 pagi, tapi imam tunggu gak la sampai the stadium tu agak penuh baru mula. Dlm pukul 8.15 pagi baru sembahyang.

Our 1st day raya here not bad juga. The guys yg pegi sekali sembahyang raya dgn mr ayah, singgah rumah kami later for breakfast. Laku juga rendang ayam dgn sambal kacang mrs mama. From our house, kami pegi open house rumah kak liza/abg amir. Dah ramai dah kat rumah diorang masa kami sampai.

After lbh kurang 2 weeks lepas raya pun, bahang kemeriahan still ada lagi. Ada aje jemputan open house dari orang2 kat sini. So far kami sempat pegi 3 rumah je la. Yg lain tu tak sempat nak pegi sebab buat on weekdays. Mr ayah dah la kelas belah malam, so tak de chance la nak pegi open house yg buat masa weekdays tu.

Community sini pun ada plan Hari Raya Gathering utk Connecticut chapter. Buat kat German Hall, UNH on this coming Oct 26th. Will update on that in another entry...

5 comments:

Shahnaz Ramli said...

Best nya Harith collect duit raya USD..

Olpicture said...

first picture tu klakar... Mr.Ayah and Mrs Mama dah posing sakan, tapi lil'man nyer tah kemana, menyorok kat belakang tu dengan botol susu nyer.... haha

mytoys4rent said...

ish ish sapa la antara yang m2u duit raya tu huhu..selamat ari raya ayoi, k zatil n harith..next raya dh kat mesia ke?

zatil said...

shahnaz: next year raya kena bwk harith jumpa u kan? bleh dpt duit raya kan??? ;)

olpicture: dier tu mmg susah nak ajak bergambar. 1st day kami langsung tak sempat nak amik gambar together. yg tu gambar pic mlm raya ke-6 seblm pi open house umah org. thats why harith tak pakai baju melayu.

mytoys4rent: saper la tu yek! ha'ah next year raya kat m'sia. KL 1st, then Taiping. Btw, nie saper yek? :)

iXa said...

kelaka gile gamba harith. teruk betui budak tu. haha.

Related Posts with Thumbnails