Monday, September 15, 2008

Tepung pelita

Semalam, mrs mama try buat tepung pelita since nak buatnyer amat senang, and mmg menjadi kegemaran mr ayah di bulan ramadhan. Tapi mrs mama nyer version of tepung pelita ader pelbagai size. Sebabnyer, takde daun pisang and maser pi shoprite earlier that day, luper nak beli bekas kecik2 tu. Tapi sib baik gak la kat umah mmg ader tupperware kecik2 ikea tu, so guna yg tu je lah!

Resepi, cam biaser mmg selalu rujuk dgn resepi.mesra.net. Normally sbb nak tgk bahan2 je la, the portion needed and cara masak tak ikut. Mesti nak ikut suka hati sendiri jugak! Part nak kukus tepung pelita nie yg mencabar kesabaran sket. Psl kami takdak periuk kukus tu. Maleh la nak beli, coz mmg dah ader kat m'sia. Make do je la dgn periuk2 yg ader, janji bleh kukus gak. Due to the small pot, sekali kukus leh letak 2 bekas jek! Punyer la lama baru nak abis kukus semua! Tapi sempat gak la siap before waktu berbuka.

At last, merasa gak la mr ayah nak makan tepung pelita di bulan puasa :D

13 comments:

Qirzah said...

bagi lah resipi so i can try it pulak. sangat lah kepunan tepung pelita ni . . .

vivavogue said...

wahhhhh....kalau rajin mmglar sumer blh gagahkan jugak buat kann....

mesra.net tuh sumber rujukanku jugak...hahahaha

azzam izham said...

restoran nasi kandar pelita tau le
err...

azzayd said...

memang kena creative bila duduk merantau ni kan...aku kekadang selalu gak guna kuali tu jeh wat kukus kuih memandangkan kukus aluminium ku dah terbakar masa merebus botol2 d kids..mak tertidor..abis seme hitam...botol2 pun cair...nasib baik rumah tak terbako jeh...isk..ngeri jeh bila ingat..

zatil said...

qirzah: betul ke u nak the resepi? msg me kat FB la...

vogue: wah!! sakan skrg yek berpuasa kat m'sia... seoul garden lagik!!!

azzayd: actually nie pun nyaris jek nak hangus. dok leka prepare food utk berbuka puasa nyer psl. sib baik cepat sedar :D

hazel said...

i suka table u yg kaler hijau tu... my fave colour... sama kaler macam kain yg i beli utk wat baju raya...

zatil said...

hazel: tu table ikea je tu. nama dier muddus drop-leaf table. leh la kalau nak pi carik kat ikea. Nanti leh sedondon dgn baju raya u ;)

Joey aka Rizal said...

Wow, tepung pelita.
Best yer....hmmm, bertuah betul Mr. Papa nie.....aku nak gak tepung pelita...aku buka dgn maggi jer Zatil:(

zatil said...

ala joey... sedih la pulak :(
kalau ko takde kelas bleh gak ajak dtg duk sini jek ;)

Olpicture said...

tak sabar nak balik kampung... nak makan tepung pelita yang Ori! kat Kg Baru haritu pun tak sedap... tak gooey.. keras semacam jer! agar-agar dah jadinyer...

~ayoi~ said...

oldpicture: Nothing beats kuih yg asli, kan. Pegi la merantau ceruk dunia mana pun, kuih/makanan kat kampung halaman gak yg sedap.

jep said...

best tu! tiap tahun mmg x tinggal buka posa dgn tepung pelita ni. one of my favorites!

~ayoi~ said...

jep: mmg best buka puasa dgn tepung pelita ni. simpan dlm fridge, makan masa sejuk.. fuhhhh

Related Posts with Thumbnails