Tuesday, September 9, 2008

Pengalaman berpuasa

Salam Ramadhan... Sekarang baru masuk minggu ke-2 kita berpuasa. Masih belum terlambat kalau hendak mengucapkan selamat berpuasa pd semua. Starting next week mesti org dah mula wish selamat hari raya pulak. Kalau di M'sia dah mula terima/hantar kad raya. Takde saper ke nak kirim kad raya pd kami di sini??? ;)

Bercerita ttg berpuasa, ini adalah kali ke-2 kami berpuasa di rantauan. Pengalaman pertama adalah semasa berada di Guinea, dan ke-2 di US of A nielah...

Kalau di Guinea dulu (year 2000), both of us bekerja... jadi tugas2 memasak utk berbuka mmg dilakukan oleh our cook. Waktu berbuka puasa adalah lebih kurang sama seperti di M'sia. Mula2 makan je la aper yg cook masak. Tapi makin hari makin tak lalu... Since balik kerja diawalkan, dlm pukul 4.30pm... and atas persetujuan tekak2 yg lain, mrs mama decided to cook (that time mrs mama sorang je pompuan yg keje dgn company tu di guinea). Bahan2 masakan mintak cook sediakan awal2. Tapi ader gak one dish yg cook tu sediakan mmg sgt sedap, ayam bakar... Teringat that time ader la few days tu menu kami samer jek sbb semua org setuju nak makan ayam bakar tu. So mrs mama just sediakan nasi goreng and sup. Sesekali kalau jumpa tauge, buat gak la mee bandung. Kuih-muih mmg takde sgt la... Kalau ader pun yg goreng2 je... cook yg buat.


Now in US of A... kami treat buka puasa samer mcm we eat our dinner. Makanan buka puasa mcm biaser... nasi, lauk and sayur. Tambahan, ader la serunding (from Taiping with love, mom's best serunding), telur masin Mydin (thanks to uncle who brought it over 3 weeks ago, hand carry lagi... lepas!!!). For manis2, buat la jelly and beli tembikai, nie dah terbiasa, kat umah keramat tiap2 hari buka puasa mesti ader tembikai sirap. Sesekali buat gak la mee kari and will surely akan buat gak bihun goreng, mee goreng, and nasi ayam...


Walau bagaimanapun the best buka puasa will still be in M'sia. With all the kuih-muih varieties... mmg rambang mata! time nie la nak tgk kuih-muih yg tak pernah tgk, tak pernah dgr... mcm2 ada, mcm2 ruper, mcm2 nama :D Selalunyer kami berbuka di luar. Village view, bangi antara tempat faveret... kdg tu kat food court alamanda je (kalau nasib dpt tempat). Sesekali buffet hotel... weekend, kat umah Keramat.

PARAM kat Putrajaya, last year tak jengah langsung... bukan sedap pun! teringat last 2 yrs pernah nak try beli satu lauk daging kat sorang pakcik kelate nie... mrs mama mintak for rm1 je (nak rasa dulu kot2 tak sedap lak)... pakcik tu siap perli kalau rm1 tak rasa aper la... tapi mrs mama tetap beli rm1 walaupun dpt seciput jek. Waktu berbuka, lauk daging tu la yg tak habis coz teramat masin!!! kalah telur masin!!! teraser mcm nak je bungkus, esok pi pulangkan balik!!! Tapi tak sampai hati walaupun dok terbayang2 je muka pakcik tu perli depan2 semua org!

Anyways, selamat berpuasa to all... walau di mana anda berada. Pada yg PARAM hopping, selamat menjamu mata :)

16 comments:

the cheeky wife said...

aku tak penah beli lauk kat param putrajaya except ada one time kat gerai nogori

kitorang time pose tak layan sgt nasi...lebih sukar mee ker, ayam percik ke...murtabak kee...roti john....arghhh sedap nyer roti john

zatil said...

cik pah, kami dulu pun berbuka tak layan sgt nasi. But since time buka puasa tu je yg kami makan, tu yg kena makan nasi. kat m'sia mmg tak sahur :D

kat sini, sbb belum tido, so kira sahur la dulu. kalau dah tido, mmg tak bangun ;)

Olpicture said...

kat sana ada tak masak telur itik lemak cili api?

zatil said...

boleh diadakan... tapi i tak makan telur itik daa... tapi telur masin makan :D

nak buat gak la... ganti dgn telur ayam je ;)

Ahmad Fikri said...

perghhhh...nie lagi best dari my buka puasa overhere (roti John+soyabean).. yaa lar kak, bukak sorang2 kat umah bujang (what to aspect) *wink*wink*
seriusly tengok ur gambar nie melaparkan..hihiihhi....
Would like to wish Ayoi's+Akak+littleman happy ramadhan..

zatil said...

fikri!!! rindu la nak pi ngular dgn u and other partners in crime ;)

we would like to wish u Selamat Berpuasa too :D

Anonymous said...

So far enjoying my tour de pasar ramdhan around town.. Hahah.. Wonder why The Star rate Bangsar as 1 of the one's to visit whereas Dato Keramat, Melawati and Cheras were not even mentioned.

zatil said...

mr anon, org tgh longggg break boleh la tour PARAM. Sakan!!! So, baper rate u bg for PARAM in Bangsar?

vivavogue said...

sana sinun org kata PARAM dah x best...dah mahal...etc....so i kinda tidak meroyan utk ke param...hehehehe..**

**this came from someone who's going back 2 all the param in 2 days time...muahahahaha...

btw...telur masin lepas ek...kalu i henkeri frozen karipaps & otak2 leh lepas x agaknyer...ngeee

Ida said...

Salam perkenalan...anyway siapa yg sekolah Bainun? Tahun bapa yek? my hubby sekolah situ dulu smpi form 3 then masuk MRSM PC...visit our blog k..kot la u kenal my hubby...

zatil said...

vogue: brg2 makanan yg dibawa masuk baru nie kira nasib la lepas semua. even luggage pun diarog tak scan. Telur masin tu patut takleh lepas sbb soil. Tapi tu la... mmg rezeki kitaorg kot ;)

ida: salam perkenalan to u too. Sorry la tak cam ur hubby, maybe my junior kot.

marjan said...

Serunding dah bukak tak?

zatil said...

Marjan... kan aku dah ckp utk makan di bulan puasa... ko jek yg tak tahan godaan. aku nyer serunding byk lagi la :P

Anonymous said...

I agree with the statement.. PARAM skrg dah x best n mahal.. Up to u if wanna beli or not.. Shah Alam still menang in terms of size not in terms of taste.. Bangsar I give 3 star.. Today either Kelana Jaya or Tmn Tun..

~ayoi~ said...

Mr. anon: I think I still go with the one in Keramat la, AU2 or Pasar. Dari kecik dah tuned in the taste buds.

Tapi kat KJ and and Tmn Tun (blkg pasar) are good options. Teringat roti john dgn mi jawa makcik yg ada anak lawa tu... Hehehe

hazel said...

I cukup menyampah nak pergi PARAM Putrajaya... dah la parking susah... kualiti makanan memang out!!! makanan kat situ x tahan lama and cepat basi... yg pelik tetap berduyun2 org pegi situ... memang org Putrajaya x pandai merasa... semuanya lidah buaya!

Related Posts with Thumbnails