Wednesday, September 17, 2008

Bahang Hari Raya

Pejam celik dah half way through kita lalui bulan Ramadhan ni. Terasa cepat pulak masa berlalu tahun ni. Probably due to the daily routine and the weather here yg dah mula sejuk, sampaikan takde la terasa sangat berpuasa masa siang hari.

Kalau kat Malaysia sure orang dah mula sibuk nak beraya, especially shopping baju raya and order kuih raya. Jalan TAR / Masjid India sure sibuk tak ingat punya, lebih2 lagi over the weekends. Kami punya style, kami suka ambik cuti sehari in the mid week to go for shopping. Senang sikit, orang pun tak ramai and nak parking pun senang. Kami ni sebenarnya tak berapa gemar nak bersesak2 and berebut dgn orang. Rasa mcm berserabut je.

Kuih raya pulak, normally kami beli je. Bila je masanya nak buat kuih pun. Rasanya zaman sekarang ni orang ramai beli je kuih instead of buat sendiri. Teringat arwah nenek prepare kuih2 traditional kat kampung, especially her signature bahulu ikan. It was done in a very traditional way. Bakar kuih bahulu atas dapur kayu api, mana ada pakai oven ni. Kuih2 traditional lain yg arwah nenek buat dulu termasuk la agar2 kering, halwa maskat, kuih bakar and kuih putu kacang. Rasanya tak pernah jumpa orang jual kuih2 traditional ni except for kuih bakar and putu kacang.

Kalau kat radio sure dah start keluar lagu2 raya. Kami pun dah mula download lagu2 raya ni since awal puasa lagi. Saja je nak kasi mood tu datang. Hehehe. So far rasanya lagu2 raya lama gak la yg rasa sedap didengar and ada feel bila dengar. Normally kalau orang yg merantau ni cukup sensitif bila dengar lagi Dendang Perantau, tapi mr ayah rasa lagu Kepulangan Yang Dinanti by Aman Shah lagi touching. Well, it depends to the individual taste anyway.

Dalam sibuk nak beraya ni, jangan lupa pulak tunaikan Rukun Islam yg ke-4. Sekarang ni dah mudah since kat shopping complex dah ada kaunter utk bayaran zakat fitrah ni. Tahun ni kami punya zakat fitrah kat New Haven Islamic Center. The approach is a bit awkward, since kita cuma masukkan duit ($10 per person) dlm envelop yg disediakan and masukkan dlm peti yg disiapkan. Takde la wakil NHICCT yg tunggu utk terima zakat kita tu. Masa kat Guinea dulu lagi kelakar, dtg jumpa Imam masjid lepas sembahyang, bagitau yg kita nak bayar zakat fitrah. Dgn French yg berterabur, ntah dia faham ke tak apa yg kita cakap. Main angguk je... :D

Pada yg sibuk dgn persiapan raya tu, berbelanja la dgn berhemah dan berjimat cermat. Gunakan la duit bonus tu dgn bijak. *wink

10 comments:

Joey aka Rizal said...

Tu lah pasal, dendang perantau mmg classic lah. Malang nya, lagu raya skrg takde yang feeling, maybe org kita nie tak mampu tulis lagu feeling2x.

Anyway, di hari raya nie,mesti aku terkenang kepada si dia, di kampung ku indah nun jauh disana, dari ayah dan bonda....ciplak sikit lyric.

Shahnaz said...

Jalan TAR/Masjid India mcm biasa tp comment from a friend, dah tak best mcm dulu.. Whatever that means lah.. I think kemeriahan dah pindah ke area mcm Danau Kota, Kota D'sara.. where d alternative shopping happens..

zatil said...

joey: mmg lagu raya yg dulu2 gak yg sedap didgr...

shahnaz: tak kisah la kat maner pun, still kat m'sia jugak yg meriah :)

vivavogue said...

astaga...jln tar x kira cuti ke idak skarang nih.....penuhhh jerr...tah mana dtg umat manusia tu sumerrrr...

kelllaasss..zakat 10 dolar ko...kat cni 4 hinggit pon ader yg bkira nak hulur...

jep said...

ayoi,
skrg persiapan raya online je la kot? sungguh aku sedey :((

~ayoi~ said...

Jep: Kami kat sini pun tak tau nak prepare apa utk raya. But the community here is planning for something, we'll see how. Kat tempat kau mcm mana?

Joey aka Rizal said...

Aku ader ingat nak pergi DC for Raya nie...Anyway body nak reunion kat saner ker?

zatil said...

joey, mmg ader plan... ayoi will pm u nanti :)

jep said...

there are 5 of us (malaysian muslims). nothing's been planned. i think it's going 2 b another same hectic day since pre-lim (ujian 1) is around the corner

~ayoi~ said...

Since raya jatuh in the mid-week, tak ke mana2 la kot. Tapi the Malaysian community here plan for a gathering, and InsyaAllah our Uni will be the host.

Related Posts with Thumbnails