Saturday, July 12, 2008

Jenjalan US 2008 - Niagara Falls, NY

Niagara Falls, NY (6th July 2008)

Since the distance dari Kent ke Niagara Falls ni takla jauh sangat , around 4 hours driving. We decided to give Niagara Falls a try. Niagara Falls ni besar, yg kami nak pegi ni kira side US la, which is located in the State of NY. Near Buffalo to be exact.

We were told that Niagara Falls ni yg cantik sebenarnya belah Canada. Tapi memandangkan leceh nak kena ambik visa pelbagai ($150 multiple entry / $75 single entry : per person) we give it a pass (for now).

Once we reach Niagara Falls State Park, we straight away had our lunch in the park. Siap bawak bekal tu, bihun goreng, hot dogs, jagung rebus and simple rojak (timun + mango plus kuah rojak). Tak dpt kuah rojak mak bee or mcm Cheeky Pah dgn Vivavogue buat pun takpe la. Janji dpt lepas geram makan kuah rojak. Mana Joey jumpa kuah rojak kat Ohio ni pun tak tau la (ke beli online?).

Next we hop into the boat ride known as Maid of the Mist Boat Tour. Before naik tu, diorang siap bagi baju plastik ala2 baju hujan je. Littleman refuse to wear, takpe la dah agak pun sure dier takmo pakai punyer. During the boat ride, we were brought nearby the Falls itself. Apa lagi, mmg tempias la kena air. Littleman seronok sakan la dpt main air. The boat tour was around half an hour. It is really worth it la. Cantik view Niagara Falls ni, tak tau la mcm mana rupanya from the Canadian side. Kalau yg ni dah cantik, kat Canada sendiri mau ingat la.

Before we head up to our next destination, singgah sat kat HRC Niagara Falls. Kecik je HRC ni. Barang pun tak byk. So tak lama la kat sini. Beli t-shirt for littleman je, yg lain semua tak berkenan!

Next target... Niagara Falls Fashion Outlets! Since pergi on Sunday, kedai2 tutup pukul 6pm. We spent about 2 hrs je kat sini. Ok lah jugak, kalau lebih lama nanti lebih rabak la plak! Tapi hasil for 2 hrs pun not baddd... ;) Mr ayah got another suit??? wink2* (joey, i know i pun lebih kurang je :P)

Niagara Falls basically concludes the episode of Jenjalan US 2008 for now. Niagara Falls was just a day trip. We headed back to joey's place and went back home to CT the following day after lunch. We opt for a different route; longer by an hour / 30 miles but more interesting. Selamat sampai rumah around 10.30 pm.

Where to next? Belum tau lagi, but there sure will be more... ;)

More pics are in our FP and FB.

5 comments:

yaya|azura said...

eh.. kene byr ke klu nak masuk canada tu? dedulu aku pi, takde kene byr pape pon (t'was in year 1999 :P) ... anyway, i really fell in love with niagara falls .. memang cantek, romantik pon yer.. nak pegi lagi lagi for honeymoon lah! :P

zatil said...

namanyer pun dedulu kan :P skrg nie kena bayar dah cikyaya oii!! :D

vivavogue said...

aaaa....nak pegi jugakkk...(thn bler pulak ler tuh...)

Sobi said...

CheZat, aku sampai la ni dok simpan baju ujan biru tu..kihkihkih. Kenangan tu..

zatil said...

sobi: aku ader simpan yg size kecik, harith punyer... tak pakai lagi :D

Related Posts with Thumbnails