Saturday, June 28, 2008

Keinsafan di Hari Jumaat

Cuaca hari Jumaat agak mendung hari ni. Nampak macam nak hujan, tapi langit cerah je. Maybe petang2 nanti nak hujan la kot agaknya. Masa sampai New Haven Islamic Center orang dah ramai, dah sampai pun agak lewat. Berdiri je la depan pintu tunggu time orang nak start sembahyang nanti ada la ruang nak mencelah.

Selesai solat, Sheikh yg jadi Imam tu pun buat announcement, hari ni ada sembahyang jenazah. Ada sorang hamba Allah ni baru je umur 28 tahun dah kembali bertemu Ilahi. Muda lagi. Siapa dan apa sebab dia meninggal tak pulak dikhabarkan. Selesai solat jenazah, katanya jenazah nak dibawa ke Hartford utk dikebumikan. Mulanya dgn sorang sahabat tu ingat nak pegi ikut sekali, tapi since Hartford tu jauh sangat, tak jadi la.

Bila direnung balik, timbul rasa insaf. Ajal datang tak tentu masa, tak kira siapa kita. Sama2 la kita memperlengkapkan diri.

*Sekadar mengingatkan diri sendiri.

"Dari Dia kita datang, dan kepadaNya kita kembali"

10 comments:

yaya|azura said...

keinsafan memang sentiasa terdetik dlm hati .. tapi yang benar2 nak insaf tu entah bila?

vivavogue said...

innalillah....cukup solat ko hr nih? erkkk...

~ayoi~ said...

Yaya / Vogue: Most of the time keinsafan sekadar dtg pada masa tu je. Sama2 la kita ingat mengingati.

Joey aka Rizal said...

Death comes to everyone bro. But remember, even before death, one needs to give his contributions towards god and his slaves. So, live as if you will live forever...and do good where you can to others. So, in other words, boleh lah belanja aku ....hahahaah,...good deed gak tu.

~ayoi~ said...

Joey: Fully agreed. Lets fill life to the fullest without forgetting fulfilling your other obligations. Belanja? Bila kami pi tempat kau next week, we'll talk more about it.

*Kalah psycho nak drive 8 hours.

Joey aka Rizal said...

I suggest you get an audio book. Usually boleh pinjam kat library....Cause the radio gets boring after a while.....atleast boleh drive and gain knowledge gak...

~ayoi~ said...

Joey: Don't worry. We take an easy drive. Try to enjoy the trip as much as possible. Really looking forward to see you.

zatil said...

joey: yayyy!!! roadtrip! roadtrip! harith dah tak sabar nak road trip :D sorry awal2, harith might hijack ur TV ;)

Joey aka Rizal said...

Zatil, hahaha, tak per, i dont really watch the TV. dia nak termenung duduk depan tv pun tak per. Tapi time tido, i have a queen size bed for you three, kalau tak muat, si bapak leh tido kat lantai.

~ayoi~ said...

Joey: Don't worry la bro. We'll manage la somehow, we'll bring along our mobile air mattress.

Related Posts with Thumbnails