Saturday, June 21, 2008

10 most significant 1st times

Since skrg nie tgh takde idea nak update blog, here we post our 1st answered tag. The one in blue are from mr ayah, and mrs mama's are in green.

1) 1st time naik kapal terbang
Tahun 1996, KL-Kuantan nak balik ke college. Flight patut economy, tapi since economy dah full, automatic dapat upgrade ke business class. Pelik je rasa bila 1st time ada kat dlm Golden Lounge Terminal 3, Subang Airport.

Tahun 1982, umur 5 tahun, ikut family posting dr Melaka ke Sabah. Naik kapal terbang askar, Charlie


2) 1st time menyambut kelahiran anak
Witnessed the most amazing moment in my life; the birth of Harith Arsyad. Masa azankan Harith terasa nak mengalir air mata. Sampai pukul 3.00 pagi dlm labor room.

Tahun 2003, melahirkan Harith Arsyad. Sangat sakit, since allergy to NSAID, so no pain killers for mrs mama. Tapi tah camner esok pg tu sedar2 sebelah katil ader pills, nurse suruh makan ubat, mamai2 tu, main telan je. Few hours later terasa muka bengkak2. Rupernyer tu adalah pain killer, sib baik masih kat spital, so terus dpt injection.


3) 1st time pegi oversea
Year 2000, both of us flew to Negara Afrika, Republic of Guinea. Kami bekerja di sana for 9 mths. Masa kat Guinea la kami berkenalan dgn x-boss kesayangan si Labu Lurve Ms Vivavogue.

4) 1st time dok jauh dgn family
Tahun 1990, masuk sekolah asrama. Walaupun tak jauh, Ulu Klang - Sungai Besi je, tapi kira umur 12 tahun dah dok jauh dari family. Masuk asrama atas kehendak sendiri. Still ingat lagi mengisi borang masuk hostel dlm kereta je depan rumah cikgu, sebab masa tu cuti sekolah.

Year 1990, maser form 1. Memang dr sekolah rendah dok berangan nak sekolah asrama. Tak jauh maner pun, takat Taiping-Ipoh je. Tapi still lagi jauh dpd ulu klang - sg besi kan! Awal2 tu parents dtg melawat 2 minggu sekali. Makin lama makin jarang… sampai form 5, satu penggal sekali je kot :D


5) 1st time menyedari diri ini gemok
Gemuk? Hahaha. Pernah ke kurus? Anyway, siapa cakap aku gemok? Aku tak rasa pun. Hehehe.

Tak pernah terasa pun diri ini kurus coz bawah mrs mama ader adik pompuan yg memang kurus kedempeng and lebih tinggi. So selalu ler ader perbandingan. Until now adik yg dah 2 kali pregnant tu masih duk kering cam anak dara lagi.


6) 1st time keje
Year 2000, both of us worked at the same company in tmn tun. Time tu tak mcm keje sgt pun, tgh tunggu time nak fly ke Guinea.

7) 1st time beli harta
Year 2002, bought a red kembara coz that was the only 4wd that mr ayah could afford. Dah jual b4 dtg US.

Year 2001, bought a green kenari coz that the only economical car yg besar (@that time la). Masih ader di Taiping, utk kegunaan family.

8) 1st time merasa diri handsome/chantek
Bak kata Allahyarham Tan Sri P Ramlee, "saya ni cantik tiada, manisnya ada". ;-)

Hari kahwin coz ader org lain selain mr ayah yg puji cantik wakakaka!!!


9) 1st time masuk cinema
Tak ingat la tahun bila, tapi ayah bawak tengok citer Mat Gelap. Hahaha.

Year 1985, darjah 2. Time tu kat aloq setaq, tgk ngan abg citer antu.


10) 1st time masuk wad spital
Tahun 1999, Ampang Putri Specialist Hospital. Kena slipped discs. Dekat seminggu lebih la dlm ward sebab nak kena treatment physio.

Warded selain drp masa bersalin was maser kena demam denggi. Awal tahun 2005, kat hospital putrajaya. Time yg samer mrs mama younger sister pun warded psl denggi tapi kat hospital taiping.

9 comments:

vogue said...

hahahaha...ex-boss kesayangan ek? time kerja dgn dia adalah mr. labu's 1st time rasa bagai hidup dlm nerakaaaaa.....wakkakaka


huwaaa...bestnyer dpt merasa naik charlie....

iXa said...

kelaka gile.

Olpicture said...

Mat Gelap? wakakakak! kelakar!

cerita pasal anak2 ni la membuatkan "my biological clock" ticking harder! he he...

~ayoi~ said...

Vogue: No pain, no gain. Merasa gak la mr. labu jadi stupid monkey, yea? Hehehe. And anak askar, merasa la naik Charlie.

Ixa: Part mana yg kelakar tu? Hehehe

Oldpic: Harus la significant 1st time, bila tgk wayang citer Mat Gelap, kan? Terasa very2 long time ago je.

D said...

Ayoi,

Aku serupa denganmu, tak pernah rasa diri gemuk. Hehe tu sebab camni je dari dulu.

Kak Zatil,

Z pulak asyik merasa dirinya gemuk walaupun takde apa2 effort untuk mengurangkannya.

-first time wayang tgk citer Azura ngan mak.

yaya|azura said...

wahh .. bestnyer 1st time .. and byk jugak 1st time korang togader2 tu kan... so sweet. :)

Qirzah said...

So amazing that korang berdua ala ala ada banyak 1st times yang sama . . . I mean, seems similiar lah kan.

Bak kata orang : "Takdir" . . (tak tahu orang mana, tapi adalah orang kata).

Sapa lah orang tu eh?

PS: Mrs. Mama, leh ke hospital tu bagi painkillers, sedangkan you were allergic to them. Tak boleh ke dorang read your charts? Memang dasar perlu disaman tu.

~ayoi~ said...

Cik Yaya & Qirzah: We were destined to be together-gather. Chewah.. And Bak kata orang: "Kalau dah jodoh tak ke mana" (Siapa la org tu?)

zatil said...

qirzah: hosp yg kat bdr tun razak nun, nak saman gak ke??? takpe la kot ;)

Related Posts with Thumbnails