Friday, May 2, 2008

Happy Earth Day

Every year on April 22nd the Americans especially the environmental activists celebrates Earth Day. Kebetulan memang musim Spring, pokok-pokok baru nak start keluar daun / bunga. Earth Day marks the anniversary of the birth of the modern environmental movement in 1970. Founded by the organizers of the first April 22 Earth Day in 1970, Earth Day Network promotes environmental citizenship and year round progressive action worldwide.

Earth Day is the only event celebrated simultaneously around the globe by people of all backgrounds, faiths and nationalities. More than a half billion people participate in Earth Day Network campaigns every year. Even dalam Facebook pun ader. Friends have been superpoking Earth Day, gone green with each other in Facebook :D

Hari ni masa hantar Harith ke sekolah tengok atas meja yang biasa letak notices for parents ada deretan pasu-pasu plastik yang kecik dan comel. Rupanya dalam last week, Harith and his friends at school ada projek tanam pokok. Knowing anak teruna kami ni, mana la dia nak cerita benda-benda macam ni kat mama and ayah. Rasanya sebab tu la most of the time the teachers bagi notes / notices to the parents.

This is the picture of Harith's first plant. Lets hope it'll last long enough. Knowing us, pokok-pokok yang kami cuba tanam, memanjang je tak menjadi.

Happy Earth Day to all....

12 comments:

Joey aka Rizal said...

Hmmm, ader bakat jadi Biologist nie Harith. Anyway, parents dia project aper lak Earth day nie....

perantau.timur.tengah said...

hi there.. Assalamualaikum..

moga2 pokok nye menjadi ye.. adelah cycle oksigen dalam umah ek?

kat sini asik sand storm.. pokok pun segan nak idup.. hehe dalam umah takdelah sand storm nye..

btw, thanks for your advise in my blog.. welcome again..

together-gather said...

joey: patutnyer parents dia nak merayap ke Boston, tapi weather ari nie tak menyebelahi. kami sampai ke Cambridge je, lepak borak2 kat rumah member.

~ayoi~ said...

Perantau Timir Tengah: InsyaAllah hidup kot pokok anak teruna kami tu. Kat sini skrg weather tak leh nak predict, dah masuk spring pun sejuk jugak.

yaya|azura said...

comelnya pokok harith.. siap ada smiley face. happy earth day korang! :)

vogue said...

tu pokok apa? pokok kucai ke? nyum3...teringin nak makan mi goreng lar plak...wakaka....

macam2 DAY dah ader...ponin pala

~ayoi~ said...

Yaya: Adik ku.. Sampai jugak kau ke sini yea. Memang plastic cup tu ada smiley face. Dah projek budak sekolah, kena la yg comel.

Vogue: Bukan daun kucai la. Tanam rumput je tu. The thoughts of having hands on activities budak2 memang seronok.

Olpicture said...

tengok je lah si vogue...fikir pasal makan jer...rumput pun nampak cam kucai... tapi i teringat kuey teow kerang... he he!

the cheeky wife said...

giler ke yani leh nampak daun kucai. anyway, daun kucai buat ngan cucuq bilis heaven nyerrr

~ayoi~ said...

Jess: Kerang tak jumpa la kat sini. Bestnya kuey teow kerang. Sini mussels dgn oyster jumpa la.

Cik Pah: Aku pun konfius gak memula bila dia tanya, tapi layan je la kan. Hehehe. Kami kat sini pun biasa gak buat cucur dgn daun kucai.

Damien said...

Hi Zatil!

Earth Day is also my birthday :)

zatil said...

mr see, tak terperasan lak i. anyway i did wish u on Facebook ;) heard u had a lil' celebration @Labodega. wish i was there too...

Related Posts with Thumbnails