Wednesday, February 4, 2009

Winter 2009 - New Hampshire

It was fun fun fun!!! Great trip, great company... Trip to New Hampshire (NH) was the farthest we traveled up north. The weather was much much colder than our place in West Haven. Terpaksa la spend lebih sket for snow pants knowing we would be going up the mountains for some snow activities...

We planned the trip about 2 weeks ago. 10 people agreed to proceed with the plan (plus another 3 children). At first we planned to go to Vermont, but some suggested we go to New Hampshire for better scenery and activities.

On Friday afternoon kami bertolak ke NH (1 van, 1 4WD, and 1 car). The journey took about 4hrs ++. Along the way, putih je pemandangan. Takde tagging2, terus je janji jumpa kat Mittersill Alpine Resort, our place to stay.

We arrived at the place dkt pukul 5pm. Dah nak gelap... Our house consists of 5 bedrooms with 3 full bathrooms. Mmg sgt2 selesa utk 10 adults. Kalau setakat extra lagi 5 org pun ok. We unpacked semua brg2 and settled down a bit before we started preparing food for dinner. Dinner was nasi ayam... All are pre-packed from home, so just panas2 kan... and masak nasi lebih memandangkan semua org extra lapar dlm cuaca yg sgt2 sejuk!!!

Littleman and his fren mmg tak ingat lain dah... dok melekat je kat basement. TV diaorg punyer... byk giler VCD/DVD and toys for them to play.

Esoknyer, sedar2 org dah started preparing breakfast. We prepared chicken gyro wrap, and tuna sandwiches utk bekal ke mountains. Selain tu omelette with spinach and tomatoes , and nasi goreng for breakfast at home. No pedas2 food since we would be at the mountains for the whole day. Nanti susah nak ke toilet :D

One group went to Cannon mountain for snowboarding and skiing, while the other group (including us) went for snow tubing at Loon mountain. Littleman and mr ayah had so much fun tubing. Tapi penat jugak la dok menarik tube littleman (with him on the tube) panjat bukit snow tu. Mrs mama pun ader gak tarik naik ke atas sekali coz mr ayah dah semput hehehe... sib baik tak terberanak mrs mama dibuatnyer...

Littleman earlier buat perangai... ader ke nak cari playground kat situ! Tak dpt mengamuk!! Protes la takmo main tubing tu... Kami paksa dier main gak!!! Dah tubing sekali, naik syok!!! Again ayah!! Super fastttt!!! Fasterrr... adoila... Lepas habis littleman tubing, pi makan dulu. Mmg dah lapar sgt2 and penat sgt2...

Then mr ayah's turn for tubing. Mrs mama dok kat lounge je tunggu littleman yg mcm org nak tido tu. Habis diaorg tubing, gegas lak ke Alpine Adventures coz dah booked for snowmobile lak. Sementara org snowmobile kat White mountain, mrs mama and littleman tunggu kat kedai Alpine adventures je. Sampai tertido2 gak la kat situ. Temperature was expected to reach -23 degrees (fahrenheit bukan centigrade) at night. That was why the snowmobile session was cut short to 1hr only instead of 2 hrs. Kalau tak nanti ader yg beku atas snowmobile tu :D

By the time we reach our place, the temperature was already at 4 degrees... Semua org letih!!! Tapi takde saper berani tido, kot nanti ader yg pagi esok baru jaga ;) Lepas semua org dah relaks2, prepare dinner... roasted chicken, tomyam udang, sayur spinach, and sambal belacan. Berselera semua org makan...

That night, maser nak tido baru terperasan badan littleman panas. Demam pulak! Tak lena la kami tido mlm tu dok bangun few times tuam kepala and badan littleman, and refilled air humidifier. Sib baik gak la dlm bilik kami ader humidifier tu. Coz bilik tu sgtlah panas!!! Nak turunkan temperature, bilik org kat atas plak sgt sejuk... so guna je humidifier tu hala kat littleman. Nasib baik esok paginyer littleman sihat terus...

Sunday morning after breakfast, kemas2 barang... check out. All of us agreed to checkout the tramway in Cannon mountain. Angin sgt kuat. Terasa keras je muka kena angin sejuk tu. Kami naik Aeriel Tramway at Cannon mountain just to checkout whats up there. Most of the tram passengers were going for skiing/snowboarding. Kami je la yg naik without any ski equipments. Bersempit2 dgn diaorg. Sampai atas lagi la sejuk gilerrr... Tinggi gak tempat ni dlm 4180 feet. We just hang a while kat restaurant atas tu and wait for another tram utk turun balik. As expected, tram turun ke bawah takde org. Kami je la, 13 org dlm tu. Senang nak amik gambor, ke sana ke mari sesuka hati :D

Later all of us were on our way to Tilton outlet, except for 1 car went to Vermont. Macam tak complete plak kalau tak singgah outlet ;) We just grabbed the chance coz outlet in NH takde sales tax. Sgt berbaloi shopping kat situ. Tapi kami tak lama kat outlet tu. Mrs mama sempat shopped few stuffs for baby and a handbag for her (2 kali masuk baru beli muahahaha!!!)

Safely arrived our home at 8pm. Mr ayah demam...

Note: pictures will be uploaded in the next entry...

3 comments:

gambit said...

Percutian yang hebat. Tak sabar nak tengok gegambar holiday uol.

- hanya mampu bercuti di Marudi sahaja....dengan pakej meeting yang ditanggung oleh Kerajaan.

(Marudi = pedalaman Sarawak)

Olpicture said...

ingat kan apa awal2 tu...Lulu Tobeng ke apa... rupanyer "tube"- "tubing"... muahahha... apa ke rupa Tubing itu? lama tak update blog?... Wish kak Zatil (kak?) sihat walafiat...

zatil said...

gambit: nanti we all upload gambor... tadi dah mengarang panjang sgt. kalau tambah gambor, jenuh la nak scroll sampai bawah ;)

olpicture: ha tu la kan... sejak kena penangan pregnant nie, mmg pemalas betul!!! btw, mengikut kater ayoi, kiter sebaya!!! hehehe...

*Actually gambor2 dlm FB dah ader ;)

Related Posts with Thumbnails