Thursday, November 13, 2008

Shadow First Service

Monday @ Nov 10, 2008, I sent my dear Shadow for her maiden service at Libby's. Senang hantar kat situ, beli motor dgn accessories semua kat situ, servis pun kat situ. Tambah lak dgn orang2 Libby's dah kenal dah.

Kalau ikut service manual, first schedule maintenance is at 600 miles. Tapi memandangkan cuaca pun dah start sejuk, better get it done before winter comes. Masa hantar service, the mileage was clocked at 450 miles. Kira lbh kurang la.


For the first service, the mechanics needs to run a complete engine tuned-in apart from the normal oil change and oil filter change. And since winter is coming soon, I've requested for the Shadow to be "winter-ready-to-be-hibernate". So diorang letak la sekali fuel conditioner and stabilizer. Jgn ingat shampoo aje ada conditioner, motor pun ada.

The mechanics also recommends a battery stabilizer and charger. Cucuk kat cable elektrik motor yg sambung kat bateri. Dgn benda ni, it will keep the bateri at an optimum power level since the bike will be hibernated in a cold weather for few months. Mula ralat jugak nak beli benda tu, tapi bila pikir balik, nanti boleh gak pakai masa motor dok dlm kontena. Tapi yg sedihnyer... parts cost around $80 je termasuk battery tu, tapi labor cost sampai $200 lebih. Tax la aper la... endup more than $300 gak!

Tapi bila dah bawak balik Malaysia, senang sikit la. Tak payah nak susah2 dgn benda2 ni semua. Standard servis je la. So now, my dear Shadow is ready to be hibernated for a few months, or at least sampai abis winter. Nasib baik atuk landlord ni offer pakai garage tempat dia simpan kereta dia yg satu lagi tu. Ada gak la tempat berteduh dari snow and cold weather.

9 comments:

Green Malay said...

hahaha...nasib baik atuk tu kasi space..kalau tak kenalah kau dismantle Shadow kau dan simpan dalam kotak til end of winter...barulah assemble balik...hehehe

Alfian_Troxion said...

weh

tak pakey helmet. kena saman dek JPJ dan JPA.

jgn lupa kasik selimut sama shadow dan letak dalam gua. sebab kat US sana beruang2 kalau hibernate dalam gua :D Shadow pon sama ngan beruang... so jgn lupa kasik gua dan selimuat :)

~ayoi~ said...

green malay: Tu la pasal. Kalau aku dismantle pastu assemble balik mau jadi customized bike mcm American Chopper tu.

troxion: Ni beruang dah jinak. Tak payah pakai selimut.

vivavogue said...

owhh..kalau winter xleh beronggeng bwk motor ke? ngeeee

Alfian_Troxion said...

beeruang jinak takyah blanket?

ni sah2 ko kasik tidur dalam rumah ni. terus duduk depan fireplace macam Tom tidur sebelum diganggu oleh Jerry. :P

weh... ko bawak je la motor tu atas salji. dengan tayar2 berantai sekali. heheheheh

hazel said...

Wah beli motor kah?? banyak nyer duit... anyway x pergi sale black friday ke? apa yg murah2? story la sikit... iPod ada x?

~ayoi~ said...

Vogue, Troxion: Naik motor masa winter? Salji? brrrrr sejuk....

hazel: iye. i dah janji dgn gorjes nak bawak dia naik motor lepas i dah balik next year. u nak join? black friday shopping tu wajib la pegi. nak kirim? email la kat aku yea...

jep said...

mahal giler labor cost. patut diorg bwk pomen dr china byk2 kat sini :D

~ayoi~ said...

Jep: Biasa la labor cost mahal kat sini. Tak kira la buat apa pun. That's why most of the time people DIY je kat sini.

Related Posts with Thumbnails