Wednesday, November 19, 2008

Sejuk....

Rasanya mcm baru 2 week plus we went out to the park to enjoy the fall environment. Tetiba lak, dlm this week weather jadi makin sejuk. Temperature skrg ranging between 6-9 degrees centigrade. Mlm kadang jadi negative. Snow belum turun, tapi kadang dah ada flurries. Sembang dgn Joey, kat Ohio snow dah tebal. Kalau keluar rumah skrg dah start pakai baju at least 3 lapis dah pun. Pokok depan rumah kami pun dah botak dah, abis dah daun. Last few days, atuk landlord ni clearkan daun2 yg gugur. Byk jugak bila dah kumpul, bertimbun dlm beg sampah.


Kalau mlm lak nak tido confirm kena pasang heater. Tapi we still managed tak pasang main heater, takut kena bayar heater mahal. As an alternative, guna la portable heater ni dulu. At least bil elektrik tak la semahal harga minyak. Maybe dah masuk December nanti start kena pasang kot.

Littleman ni pulak dah mmg jadi routine dia balik sekolah nak pizza. So, nak tak nak kena la mr ayah redah dgn motor pegi beli pizza dlm sejuk2 tu. Kalau ada kereta atuk landlord tu, boleh la jugak mengorat pinjam kejap.

Kadang tu risau jugak, especially bila dgr dlm news area northern CT and MA (termasuk Boston) kena tornado warning alert sebab angin kuat sangat. Cuaca sejuk2 mcm ni, mula la start rasa alangkah bestnya dok kat Malaysia. Takde masalah nak pikir2 pasal sejuk ni. Tak payah kusut pikir nak ada baju utk season apa. Takpe... sabar... tak lama lagi dah nak balik ni...

11 comments:

Joey aka Rizal said...

Tu lah bro....aku malas tul nak gie kelas hari nie. Dah lah tebal snow...nak bukak mata pun susah. Dah lah kena scrape the snow off my windshield. Hmmm, byk gak lah kerja.....mencabar tul nak gie kelas....dah musim snow. Alangkah best yer kalau dkt Malaysia. On the good side of things, sebab snow dah tebal nie, aku ingat nak gie snow boarding this weekend.
Nak ikut?

Shahnaz Ramli said...

Ye ke Til.. Nanti bila dah balik, kena time heat wave.. mula la "teringat zezaman dok CT time fall, best je sejuknya" :P

amfarra said...

alamak, aku baru je tgk desperate housewife tmpt dorang kan kena tornado?? aku trauma tornado sbb dah pernah experience ... huhuhu

zatil said...

shahnaz: spring and summer in CT nice weather la... but not winter and fall. nak keluar rumah pun malas, tak active langsung :P

fara: so far ader weather alert je la, tapi alhamdulillah tak jadi aper2...

jep said...

yoi, ithaca ni baru berjinak nk menebalkan snow. cantik..

landlord duk berjiran ka?

~ayoi~ said...

Joey: We planned to hit Mt Vermont in January for snowboarding. I never tried, but we'll see how. Kalau tempat kau dekat, aku dah gerak dah.

Jep: Tempat kau di puncak US, sah2 la lagi sejuk and snow dulu. Kami dok sebumbung dgn landlord.

vivavogue said...

sejukkkk...selamat menempuh kesejukan niii..ngeee

Alfian_Troxion said...

utk mengelakkan sejuk, pergi lah hibernasi bersama 'beruang' yg kita pernah bincangkan dulu itu :)

Selamat berwinter Ayoi. Terkenang zaman kanak2 dulu men snow kat Hasbrook apts.

uwaaaaaa!!!!

Ayoi... kasik aku teket pegi balik US satu :) nanti 14 tahun lagi aku bayar laaa :D

azzayd said...

I heard that area rumah Nina kat Cambridge mmg ada tornado alert..isk..camner ni?nak cari rumah, pegi kelas...merentas snow n blizzard...sanggup kah mak?...

z.a.i.r.e.e.n said...

teringat desperate housewive yg episod ada tornado tu. Scary wesss.. good luck brazing the cold winter!

well, think of the bright side, at least it's not scorching hot like in KL. every weekend asek kuar masuk shopping complex, coz got aircond. Hu hu..

~ayoi~ said...

Vogue: Nasib baik kau tak lama dah. Kalau masuk January boleh beku jadinya.

Troxion: Best betul kalau boleh hibernasi dgn beruang tu. Tapi part bagi tiket kapalterobang, elaun JPA pun cukup makan je kat sini.

azzayd: Tempat Nina mmg kena tornado warning, nasib baik takde apa. Ni la dugaan dok merantau.

yeen: TQ. Nak harung winter for 3-4 bulan ni cukup seksa. Paling kurang, kalau kat KL panas2 boleh jln keluar lagi. Ni kalau snow blizzard, dok dlm rumah je. Nak drive pun tak berani

Related Posts with Thumbnails